Doskonały, lekki i smaczny biszkopt orzechowy. U mnie przeważnie jako baza do tortu. Zawsze się udaje, tylko trzeba dokładnie ubić żółtka z cukrem jak również dodawane sztywne białka, muszą być długo ubijane aby były dobrze napowietrzone.
SKŁADNIKI
- jajka – 10 sztuk
- orzechy mielone – 150 g
- cukier puder – 1/2 kg
- zimna woda – 8-9 łyżek
- mąka pszenna – 300 g
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Następnie dodać wodę, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dodać ubite na sztywno białka.
Ciasto przełożyć do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. odpowiedniej swojemu piekarnikowi.
Ciasto jest gotowe kiedy ciasto odejdzie od ścianek blaszki. Można sprawdzić tez czy jest upieczone za pomocą wykałaczki.