Biszkopt orzechowy

Biszkopt orzechowy

Doskonały, lekki i smaczny biszkopt orzechowy. U mnie przeważnie jako baza do tortu.  Zawsze się udaje, tylko trzeba dokładnie ubić żółtka z cukrem jak również dodawane sztywne białka, muszą być długo ubijane aby były dobrze napowietrzone.

SKŁADNIKI

  • jajka – 10 sztuk
  • orzechy mielone – 150 g
  • cukier puder – 1/2 kg
  • zimna woda – 8-9 łyżek
  • mąka pszenna – 300 g
  • proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żółtka oddzielić od białek.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości.

Następnie dodać wodę, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszać i na koniec dodać ubite na sztywno białka.

Ciasto przełożyć do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. odpowiedniej swojemu piekarnikowi.

Ciasto jest gotowe kiedy ciasto odejdzie od ścianek blaszki. Można sprawdzić tez czy jest upieczone za pomocą wykałaczki.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ulubione i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *