Babka biała

Babka biała pyszny kawałek

 Babka ucierana bez dodatku żółtek, stąd nazwa. Puszysta, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu.

    Czas przygotowania – 20 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • białka – 8 sztuk
  • margaryna – 150 g
  • cukier puder – 2/3 szklanki
  • aromat pomarańczowy – kilka kropel
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • szczypta soli –
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zasada udanej babki to długi czas ucierania poszczególnych składników.

Margarynę dokładnie utrzeć, następnie dodać do niej cukier puder i ciągle ucierać. Dodać szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia, cukier waniliowy i aromat, powstanie coś  jak „kruszonka’.

Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do powstałej „kruszonki” cały czas ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę dokładnie wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą i dokładnie strzepać jej nadmiar z formy.

Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec około 45-60 min w temp. swojego piekarnika.

Po upieczeniu dowolnie udekorować.

Babka biała z migdałami Babka biała

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *