Babka ucierana bez dodatku żółtek, stąd nazwa. Puszysta, smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 1,5 szklanki
- białka – 8 sztuk
- margaryna – 150 g
- cukier puder – 2/3 szklanki
- aromat pomarańczowy – kilka kropel
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- szczypta soli –
- tłuszcz do posmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zasada udanej babki to długi czas ucierania poszczególnych składników.
Margarynę dokładnie utrzeć, następnie dodać do niej cukier puder i ciągle ucierać. Dodać szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia, cukier waniliowy i aromat, powstanie coś jak „kruszonka’.
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać do powstałej „kruszonki” cały czas ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę dokładnie wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą i dokładnie strzepać jej nadmiar z formy.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec około 45-60 min w temp. swojego piekarnika.
Po upieczeniu dowolnie udekorować.