Babka biszkoptowa z bakaliami

 

babka biszkoptowa z bakaliami

Babka biszkoptowa, lekka, puszysta, słodziutka z dodatkiem bakalii. Dobra i szybka w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g bakalii (mieszanka keksowa)

WYKONANIE

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka i ubijać, olej, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Do gotowego ciasta dodać bakalie: rodzynki, owoce kandyzowane oprószone niewielka ilością mąki pszennej 9ok. 1 łyżeczka mąki, wówczas bakalie nie opadną na dno). Bakalie połączyć z ciastem.

Formę na babkę dokładnie natłuścić, lekko oprószyć bułką tartą i wlać gotowe ciasto. Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor.

Po upieczeniu wytrącić z formy na talerz. Po przestudzeniu babkę  udekorować polewą.

 

babka biszkoptowa z bakaliami

babka biszkoptowa z bakaliami

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *