Babka biszkoptowa, lekka, puszysta, słodziutka z dodatkiem bakalii. Dobra i szybka w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g bakalii (mieszanka keksowa)
WYKONANIE
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, następnie dodać cukier kryształ i dalej ubijać. Kolejno do sztywnej piany dodać żółtka i ubijać, olej, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Do gotowego ciasta dodać bakalie: rodzynki, owoce kandyzowane oprószone niewielka ilością mąki pszennej 9ok. 1 łyżeczka mąki, wówczas bakalie nie opadną na dno). Bakalie połączyć z ciastem.
Formę na babkę dokładnie natłuścić, lekko oprószyć bułką tartą i wlać gotowe ciasto. Piec w temp. swojego piekarnika na złoty kolor.
Po upieczeniu wytrącić z formy na talerz. Po przestudzeniu babkę udekorować polewą.