Na stół Wielkanocny polecam babkę drożdżową z śliwkami kalifornijskimi, żurawiną i rodzynkami.
Czas przygotowania – 90 min.
SKŁADNIKI
- drożdże świeże – 30 g
- mąka pszenna – 600 g
- mleko – 1 szklanka
- masło – 100 g
- jajka – 4 sztuki
- cukier – 6 łyżek
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- bakalie (żurawina, rodzynki, śliwka kalifornijska) – 150 g
- sól – szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W osobnym naczyniu, misce przygotować rozczyn-pokruszyć, drożdże, dodać letnie mleko, cukier i ok. 100 g mąki, wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić, przestudzić.
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajka, sól, cukier waniliowy wszystko dokładnie wyrobić ok. 15 min. i na koniec dodać roztopione masło, dokładnie wyrobić, ciasto będzie gotowe kiedy samo ładnie odejdzie od ręki. Na koniec dodać bakalie (dodać swoje ulubione bakalie) i jeszcze całość wyrobić. Drożdżowe im dłużej wyrabiane tym lepsze.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Jeżeli ciasto urosło wyłożyć go na stolnicę delikatnie delikatnie wyrobić i ułożyć w formie dokładnie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Kiedy ciasto w formie ponownie wyrośnie włożyć do piekarnika i piec na złoty kolor.
Nie podaje temp. pieczenia i czasu pieczenia ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze.
Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować polewą