Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Bardzo dobra babka drożdżowa z dodatkiem smalcu dzięki, któremu tak szybko nie wysycha lecz długo pozostaje świeża.

    Czas przygotowania – 60 min.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 1/2 kg
  • smalec – 250 g
  • drożdże świeże – 50 g
  • cukier kryształ – 1 łyżka
  • kwaśna śmietana – 250 ml
  •  jaja całe – 2 sztuki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Składniki powinny mieć temp. pokojową.

Do rondelka wlać śmietanę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Z tych składników urośnie rozczyn. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia, powinien podwoić objętość.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, smalec oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolite ciasto.

Ciasto przełożyć do formy babki dokładnie wysmarowanej tłuszczem i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dobrze wyrośnie wówczas wstawić go do piekarnika i upiec w temp. odpowiedniej danemu piekarnikowi.

Po upieczeniu dowolnie udekorować.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *