Bardzo dobra babka drożdżowa z dodatkiem smalcu dzięki, któremu tak szybko nie wysycha lecz długo pozostaje świeża.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 1/2 kg
- smalec – 250 g
- drożdże świeże – 50 g
- cukier kryształ – 1 łyżka
- kwaśna śmietana – 250 ml
- jaja całe – 2 sztuki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki powinny mieć temp. pokojową.
Do rondelka wlać śmietanę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Z tych składników urośnie rozczyn. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia, powinien podwoić objętość.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, smalec oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć do formy babki dokładnie wysmarowanej tłuszczem i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto dobrze wyrośnie wówczas wstawić go do piekarnika i upiec w temp. odpowiedniej danemu piekarnikowi.
Po upieczeniu dowolnie udekorować.