Babka kisielowa

Babka  kisielowa to połączenie delikatnego biszkoptu z kisielem smakowym. Jest to bardzo szybki przepis. W smaku delikatna i bardzo puszysta. Można ją upiec również w innej formie, niekoniecznie musi być to babka.

babkakisielowa1

Babka kisielewa to idealny przepis na wielkanocny stół.  Babka biszkoptowa z dodatkiem kisielu, który nadaje jej przede wszystkim  ładny kolor i delikatność. Można dodać dowolny rodzaj kisielu, jednak najładniej prezentuje się po dodaniu czerwonego kisielu.

U mnie zmyka w pierwszej kolejności.

SKŁADNIKI

  • mąka pszenna – 0,5 szklanki
  • kisiel czerwony (truskawkowy) – 2 opakowania
  • cukier kryształ – 1 szklanka
  • jajka całe – 5 sztuk
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna pianę.

Dodać cukier i ciągle ubijać, następnie dodać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Wszystko razem wymieszać i przełożyć do formy- babki dobrze wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Da to możliwość szybkiego wyciągnięcia babki z formy po upieczeniu.

babkakisielowa2babkakisielowa

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *