Babka kisielowa to połączenie delikatnego biszkoptu z kisielem smakowym. Jest to bardzo szybki przepis. W smaku delikatna i bardzo puszysta. Można ją upiec również w innej formie, niekoniecznie musi być to babka.
Babka kisielewa to idealny przepis na wielkanocny stół. Babka biszkoptowa z dodatkiem kisielu, który nadaje jej przede wszystkim ładny kolor i delikatność. Można dodać dowolny rodzaj kisielu, jednak najładniej prezentuje się po dodaniu czerwonego kisielu.
U mnie zmyka w pierwszej kolejności.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna – 0,5 szklanki
- kisiel czerwony (truskawkowy) – 2 opakowania
- cukier kryształ – 1 szklanka
- jajka całe – 5 sztuk
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywna pianę.
Dodać cukier i ciągle ubijać, następnie dodać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Wszystko razem wymieszać i przełożyć do formy- babki dobrze wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Da to możliwość szybkiego wyciągnięcia babki z formy po upieczeniu.