Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Była już babka cytrynowa więc teraz pora na aromatyczną babkę o smaku pomarańczowym, ze świeżym sokiem z pomarańczy.

Czas przygotowania -20 min.

SKŁADNIK

  • mąka pszenna typ 405 – 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana – 1 szklanka
  • masło/margaryna – 250 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • cukier puder – 1 szklanka
  • skórka z1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

Polewa

  • czekolada biała – 100 g
  • śmietana 30% – 4 łyżki
  • skórka pomarańczowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Im dłużej ciasto ucierane tym pulchniejsze i lepiej wyrośnięte.

Żółtka oddzielić od białek.

Masło lub margarynę utrzeć do białości, dodać cukier puder i cały czas ucierać mikserem, następnie dodać żółtka i dokładnie utrzeć.

Do ucieranej masy dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, uprzednio przesiane przez sito.

Kolejno dodać skórkę startą z pomarańczy (wcześniej pomarańczę sparzyć wrzątkiem, dokładnie wyszorować), wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do ciasta ciągle ubijając.

Białka ubić na sztywno dodać do ciasta.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.

Piec około 1 godzinę w temp. swojego piekarnika. Sprawdzać ciasto za pomocą wykałaczki, czy jest upieczone (metoda suchego patyczka).

W rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietaną, nie dopuścić do zagotowania bo się przypali. Ciasto udekorować polewą i skórką pomarańczową.

Babka pomarańczowa

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *