Była już babka cytrynowa więc teraz pora na aromatyczną babkę o smaku pomarańczowym, ze świeżym sokiem z pomarańczy.
Czas przygotowania -20 min.
SKŁADNIK
- mąka pszenna typ 405 – 1 szklanka
- mąka ziemniaczana – 1 szklanka
- masło/margaryna – 250 g
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- cukier puder – 1 szklanka
- skórka z1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
Dodatkowo
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
Polewa
- czekolada biała – 100 g
- śmietana 30% – 4 łyżki
- skórka pomarańczowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Im dłużej ciasto ucierane tym pulchniejsze i lepiej wyrośnięte.
Żółtka oddzielić od białek.
Masło lub margarynę utrzeć do białości, dodać cukier puder i cały czas ucierać mikserem, następnie dodać żółtka i dokładnie utrzeć.
Do ucieranej masy dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, uprzednio przesiane przez sito.
Kolejno dodać skórkę startą z pomarańczy (wcześniej pomarańczę sparzyć wrzątkiem, dokładnie wyszorować), wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do ciasta ciągle ubijając.
Białka ubić na sztywno dodać do ciasta.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Piec około 1 godzinę w temp. swojego piekarnika. Sprawdzać ciasto za pomocą wykałaczki, czy jest upieczone (metoda suchego patyczka).
W rondelku rozpuścić czekoladę ze śmietaną, nie dopuścić do zagotowania bo się przypali. Ciasto udekorować polewą i skórką pomarańczową.