Babka pyszna, jedna z moich ulubionych babek na Wielkanoc, zawsze się udaje tylko trzeba dokładnie ucierać ciasto.
Czas przygotowania – 30 min.
SKŁADNIKI
- jajka – 6 sztuk
- margaryna – 250 g
- olej roślinny – 6 łyżek
- cukier puder – 1,5 szklanki
- mąka pszenna – 2 szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 2 łyżki
- mak – 1/2 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Im dłużej ciasto ucierane tym pulchniejsze i lepiej wyrośnięte.
Żółtka oddzielić od białek.
Margarynę utrzeć do białości, dodać cukier puder i cały czas ucierać mikserem, następnie dodać żółtka i dokładnie utrzeć.
Do ucieranej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej.
Na koniec ubić białka na sztywną i dodać do ciasta.
Ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao, do drugiej mak i dokładnie wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Ułożenie ciasta
Na dno foremki wyłożyć ciasto białe, następnie ciasto makowe ułożyć na brzegach foremki dookoła, tak aby na środku widać było ciasto białe. Ciasto kakaowe wyłożyć na ciasto makowe.
Piec około 1 godzinę w temp. swojego piekarnika. Sprawdzać ciasto za pomocą wykałaczki, czy jest upieczone (metoda suchego patyczka).
Babkę udekorować polewą, cukrem pudrem lub lukrem.