Zbliżają się święta wielkanocne, dlatego oprócz kolorowych pisanek można przygotować jadalne kolorowe jajka, pisanki do sałat, święconki i do wielu dekoracji.
Czas przyg. 15minuty
SKŁADNIKI
- koncentrat z buraków – 3/4 szklanki
- ocet – 1/2 szklanki
- woda – 1 szklanki
- cukier – 2 łyżki
- jajka – 4-5 sztuk
- sól do smaku –
- ziele i liść laurowy – kilka listków i ziaren
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnka wlać ocet, wodę dodać cukier, sól do smaku i zagotować, następnie dodać koncentrat i doprowadzić do wrzenia, ma delikatnie zawrzeć. Zając z ognia i przestudzić .
Jajka ugotować na twardo (ja gotuję 9 min.), obrać z łupki.
Jajka ułożyć w naczyniu i zalać zalewą, jajka powinny być całe zakryte zalewą.
Jajka pozostawić w zalewie na kilka godzin 3-4 godziny.
Jajka wyjąć z zalewy, osuszyć i są gotowe.