Jajka marynowane

jajka marynowane w burakach

Zbliżają się święta wielkanocne, dlatego oprócz kolorowych pisanek można przygotować jadalne kolorowe jajka, pisanki do sałat, święconki i do wielu dekoracji.

Czas przyg. 15minuty

SKŁADNIKI

  • koncentrat z buraków – 3/4 szklanki
  • ocet – 1/2 szklanki
  • woda – 1 szklanki
  • cukier – 2 łyżki
  • jajka – 4-5 sztuk
  • sól do smaku –
  • ziele i liść laurowy – kilka listków i ziaren

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do garnka wlać ocet, wodę dodać cukier, sól do smaku i zagotować, następnie dodać koncentrat i doprowadzić do wrzenia, ma delikatnie zawrzeć. Zając z ognia i przestudzić .

Jajka ugotować na twardo (ja gotuję 9 min.), obrać z łupki.

Jajka ułożyć w naczyniu i zalać zalewą, jajka powinny być całe zakryte zalewą.

Jajka pozostawić w zalewie na kilka godzin 3-4 godziny.

Jajka wyjąć z zalewy, osuszyć i są gotowe.

jajka marynowane w burakach

jaja marynowane

jaja marynowane

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wielkanoc. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *