Matka Drożdżowa to nic innego jak rozmnożone odpowiednie drożdże do produkcji alkoholu z wybranych składników, przygotowujemy na 3 dni przed wlaniem do balona.
Składniki potrzebne do rozmnożenia drożdży:
– drożdże winiarskie
– cukier
– woda
– główny składnik do produkcji wina.
Wykonanie:
Do butelki 0,5 l najlepiej ciemnej, wlewamy 3/4 przegotowanej wody dodajemy 3 łyżeczki cukru, wsypujemy drożdże, oraz szczyptę pożywki (sól, będąca źródłem azotu, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju drożdży), dodatkowo dodajemy główny składnik z którego chcemy zrobić wino np jak robimy wino winogronowe to dodajmy kilkanaście zmiażdżonych winogron do butelki, tak przygotowaną matkę odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni, gdy drożdże zaczną burzliwie fermentować to wlewamy do balona.