Matka Drożdżowa

Matka Drożdżowa to nic innego jak rozmnożone odpowiednie drożdże do produkcji alkoholu z wybranych składników, przygotowujemy na 3 dni przed wlaniem do balona.

Składniki potrzebne do rozmnożenia drożdży:

– drożdże winiarskie

– cukier

– woda

– główny składnik do produkcji wina.

Wykonanie:

Do butelki 0,5 l najlepiej ciemnej, wlewamy 3/4 przegotowanej wody dodajemy 3 łyżeczki cukru, wsypujemy drożdże, oraz szczyptę pożywki (sól, będąca źródłem azotu, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju drożdży), dodatkowo dodajemy główny składnik z którego chcemy zrobić wino np jak robimy wino winogronowe to dodajmy kilkanaście zmiażdżonych winogron do butelki, tak przygotowaną matkę odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni, gdy drożdże zaczną burzliwie fermentować to wlewamy do balona.

matkazrozdzowa

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wina i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *