Wino winogronowe czerwone to według mnie najlepsze wino, na pewno nie kupisz takiego nigdzie w sklepie a przepis jest banalnie prosty przekazywany z dziada pradziada.
Wino gronowe czerwone
Najlepsze odmiany winogronu na wino są to stare odmiany o małych ciemnych owocach obficie rodzących.
Zrywany winogron jak już jest bardzo mocno dojrzały i najlepiej po pierwszych przymrozkach, zrywamy go dużo do 50 l balona potrzeba około 7 wiader 10 litrowych.
Cały winogron płuczemy w lekko ciepłej wodzie, oddzielamy wszystkie zanieczyszczenia, wszystkie kiście oddzielamy od owoców i owoce wsypujemy do naczynia, musimy dokładnie rozdrobnić tak żeby nie uszkodzić pestek, najlepiej do tego celu zastosować wiertarkę i mieszadło do kleju, mieszamy intensywnie aż wszystkie owoce zostaną rozdzielone skórek od miąższu i pestek, powstanie taki gęsty płyn z owoców który potem wlewamy do balona, około 4 kg cukru rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody i wlewamy do balona mieszamy i odstawiamy na około 3 tygodnie, nie dodajmy żadnych drożdży przypraw i innych składników, możemy raz dziennie pomieszać ale nie koniecznie.
Po 2-3 tygodniach oddzielamy części stałe pestki skórki od soku winogronowego. Sok wlewamy do balona ewentualnie możemy dosłodzić lub dodać wody ale podkreślam że smak jest najlepszy jak będzie jak najmniejsza ilość wody dodanej, po następnych 4-6 tygodniach ostrożnie zlewamy wino oddzielamy od mułu osadzonego na dnie. Płuczemy balon. Wino wlewamy do balona i odstawiamy aż fermentacja ustanie. Po tym okresie rozlewamy do butelek i umieszczamy butelki w ciemne, chłodne miejsce.
Wino tak przygotowane ma niesamowity smak.
Uwagi:
– można dodać według uznania dowolną ilość wody, lecz będzie wymagało dodania drożdży winiarskich najlepiej schery i więcej cukru. Niestety smak wina jest inny.
– balon powinien stać w ciemnym i ciepłym miejscu minimum 18 stopni Celsjusza im niższa temperatura tym wino dłużej fermentuje i ma lepszy smak, przy wyższych temperaturach wino szybko przefermentuje ale niestety straci na smaku.
– jest to najsmaczniejsze wino w mojej małej winnicy.
Aktualizacja 22.12.2013r.
Wino już ma ponad rok i jest już ustabilizowane a że na mikołaja dostałem korkownicę do butelek to zrobiłem z niej użytek zakupiłem kilka butelek białych i zielonych do wina korki lite naturalne oraz kapturki termokurczliwe oto efekt wino smakuje fantastycznie 🙂
Kapturki termokurczliwe wystarczy zanurzyć razem z butelką do szklanki z gorącą wodą kapturek dopasuje się do butelki i korka, a butelka wygląda jak oryginał. 🙂
Wino zaczęło szybko znikać więc 🙂 ” Nie otwierać przed 2020r.” 🙂