Kwiaty czarnego bzu są obecnie szeroko rozpowszechnione, rosną można powiedzieć wszędzie. Dlatego więc czego ich nie wykorzystać, jeżeli mają ogromne właściwości zdrowotne. Przygotowany syrop jest doskonały na kaszel, przeziębienie.
Kwiaty czarnego bzu bogate są w szereg substancji czynnych : flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, steroli, triterpenów. Kwiaty czarnego bzu od dawna są szeroko stosowane w medycynie, posiadają właściwości napotne, przeciwgorączkowo, wspomagają działanie ścian naczyń włosowatych poprzez ich uszczelnianie, działają moczopędnie, doskonałe przy kaszlu i przeziębieniu.
SKŁADNIKI
- kwiaty czarnego bzu – 30-40 sztuk
- cytryna – 2 sztuki
- cukier kryształ – 700 g
- woda – 1 litr
- miód – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kwiaty zebrać najlepiej w porze południowej, z daleka od drogi, kiedy są dobrze rozwinięte.
Rozłożyć na białym prześcieradle, materiale tak aby wszystkie robaczki wyszły.
Kwiatów nie płukać, bo najcenniejszy jest ten pyłek, który się sypie.
Z wody i cukru ugotować syrop, delikatnie go wystudzić. Dodać miód i dokładnie wymieszać.
Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cienkie plasterki, usunąć pestki.
Kwiaty (same kwiaty, bez zielonych gałązek- zielone gałązki nadają goryczki) przełożyć do słoja lub garnka warstwami wraz z plasterkami cytryny.
Następnie kwiaty zalać przestudzonym syropem, słój przykryć spodkiem lub zakręcić nie szczelnie. Odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszając.
Po kilku dniach zlać sok ze słoja przez drobne sitko lub gazę, przelać do butelek i pasteryzować ok. 15 min.