Kto z nas nie lubi młodej botwinki. Botwinka to doskonałe warzywo nadające się do zup, sałatek, przekąsek. Jest bardzo zdrowa i dobrze smakuje. Zalecana dla wegetarian.
Boćwina czyli młode liście, korzenie buraka ćwikłowego są bogatym warzywem w witaminy A i C oraz minerały. Posiada również posiada duże ilości żelaza zalecanego przy anemii. Wpływa poprawę apetytu, oczyszcza organizm.
Czas przygotowania – 20 min.
SKŁADNIKI
- mleko, kefir, maślanka do wyboru – ok. 1 litr
- kwaśna śmietana – 1 szklanka
- młoda botwinka – 1 pęczek
- koperek posiekany – 2 łyżki
- świeży ogórek
- cukier – do smaku
- sól – do smaku
- kwasek cytrynowy lub ocet
Dodatkowo
- jajka ugotowane na twardo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ogórka obrać (nie powinien mieć pestek) i pokroić w drobną kosteczkę, posolić szczyptą soli aby puścił wodę.
Botwinkę dokładnie oczyścić, wymyć pokroić bardzo drobniutko wraz z młodymi liśćmi, wrzucić na gotującą się wodę (wrzątku tyle aby botwinka była zakryta) z dodatkiem cukru i octu (1-2 łyżki) lub kwasku cytrynowego (1/4 łyżeczki) aby po ugotowaniu botwinka zachowała kolor. Gotować, aż będzie miękka. Odstawić do przestudzenia.
Kefir, maślankę (wybór dowolny) ubić wraz ze śmietaną, następnie do spienionych składników dodać posiekany koperek, odciśnięty ogórek, zimną botwinkę wraz z wodą. Na koniec doprawić do smaku.
Chłodnik podawać z ugotowanym jajkiem.