Zupa gulaszowa może być przygotowana na wiele sposobów, z wieloma różnymi dodatkami. Pewnie ile kucharzy tyle przepisów. Moja zupa tym razem prosta z niewielką ilością dodatków mięsa, papryki i ziemniaków.
Czas przygotowania – 60 min.
Składniki
- mięso wieprzowe/szynka – 1/2 kg
- cebula – 2 sztuki
- papryka świeża – 1 sztuka
- papryka ostra – do smaku
- papryka słodka – do smaku
- ziemniaki – 4-6 sztuk
- sól, pieprz – do smaku
- majeranek, kminek mielony – do smaku
- olej
- natka pietruszki
- ziele liść laurowy
- marchewka – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- seler – 1/2 korzenia
Sposób przygotowania
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone w kostkę mięso, wcześniej dokładnie wypłukane. Smażyć kilka minut, aż mięso zmieni kolor na złoty.
Mięso podlać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera i gotować na małym ogniu do miękkości. W trakcie gotowania mięsa dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać przyprawy paprykę ostrą, słodką, kminek, majeranek, ziele i liść laurowy, sól, pieprz. Kiedy mięso jest już prawie gotowe dodać pokrojoną w kostkę paprykę świeżą i podgotować całość.
Na patelni zrumienić mąkę, zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać wodę i dokładnie rozmieszać zasmażkę aby nie było grudek. Dla pewności przecedzić zasmażkę przez sitko i dodać ją do gotującej się zupy, mieszając ją w trakcie dolewania, ponieważ zrobią się grudy.
Zupę pogotować kilka minut aby mąka straciła smak surowizny. Podawać z dodatkiem świeżej zieleniny.