Zupa gulaszowa z ziemniakami

Zupa gulaszowa z ziemniakami

Zupa gulaszowa może być przygotowana na wiele sposobów, z wieloma różnymi dodatkami. Pewnie ile kucharzy tyle przepisów. Moja zupa tym razem prosta z niewielką ilością dodatków mięsa, papryki i ziemniaków.

    Czas przygotowania – 60 min.

Składniki

  • mięso wieprzowe/szynka – 1/2 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • papryka świeża – 1 sztuka
  • papryka ostra – do smaku
  • papryka słodka – do smaku
  • ziemniaki – 4-6 sztuk
  • sól, pieprz – do smaku
  • majeranek, kminek mielony – do smaku
  • olej
  • natka pietruszki
  • ziele liść laurowy
  • marchewka – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • seler – 1/2 korzenia

Sposób przygotowania

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone w kostkę mięso, wcześniej dokładnie wypłukane. Smażyć kilka minut, aż mięso zmieni kolor na złoty.

Mięso podlać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera i gotować na małym ogniu do miękkości. W trakcie gotowania mięsa dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać przyprawy paprykę ostrą, słodką, kminek, majeranek, ziele i liść laurowy, sól, pieprz. Kiedy mięso jest już prawie gotowe dodać pokrojoną w kostkę paprykę świeżą i podgotować całość.

Na patelni zrumienić mąkę, zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać wodę i dokładnie rozmieszać zasmażkę aby nie było grudek. Dla pewności przecedzić zasmażkę przez sitko i dodać ją do gotującej się zupy, mieszając ją w trakcie dolewania, ponieważ zrobią się grudy.

Zupę pogotować kilka minut aby mąka straciła smak surowizny. Podawać z dodatkiem świeżej zieleniny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *