Dla mnie zupa gulaszowa to pomieszanie ze sobą wielu składników, przypraw warzyw i mięsa. Doskonale smakuje, jest bardzo sycąca.
Czas przygotowanie – 60 min.
SKŁADNIKI
- pierś z indyka – 0,5 kg
- pieczarki – 0,5 kg
- papryka czerwona – 1 sztuka
- ziele angielskie – 4-6 ziaren
- papryka słodka – do smaku
- papryka chili – do smaku
- liść laurowy – 2-3 listki
- cebula – 1 sztuka
- ogórki kiszone – 3-4 sztuki
- pieprz, sól do smaku
- majeranek do smaku
Bulion
- marchewka – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- cebula – 1 sztuka
- seler – 1/2 z korzenia
- woda – 3-4 litry
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- masło, oliwa z oliwek do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników ugotować bulion warzywny.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę, ogórki, świeżą paprykę w kostkę.
Na patelni lub w większym rondlu podsmażyć pokrojone w kostkę mięso, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki, górki i paprykę, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól pieprz do smaku. Całość podlać bulionem.
Dodać pozostałe przyprawy; paprykę słodką i chili do smaku.
Całość dusić do momentu aż mięs0 będzie miękkie .