Ta zupka to taka wersja dla moich dzieciaków, gdzie są wszystkie jarzynki drobno posiekane z dodatkiem ulubionego kalafiora. Ja tez ją lubię wiec często jest na naszym stole.
Czas przygotowania – 60 min.
SKŁADNIKI
- marchew – 1 sztuka
- pietruszka – 1 sztuka
- seler – połówka
- cebula – 1 sztuka mała
- kalafior mrożony – 3-4 różyczki
- ziemniaki – 6 sztuk
- majeranek – 1 łyżeczka
- kminek mielony – 1/2 łyżeczki
- kości drobiowe – 1/2 kg
- masło/olej
- śmietana
- świeży koperek
- sól/przyprawa uniwersalna – do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kości drobiowe dokładnie oczyścić, wypłukać i przełożyć do garnka, zalać wodą ok.3-4 litry. Doprowadzic do wrzenia i zebrać sitkiem szumowinę.
Marchewkę, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce, dodać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę i również dodać do zupki.
Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć ja na złoty kolor na maśle i dodać do zupy.
Do gotujących się jarzyn dodać kminek, majeranek, doprawić solą lub przyprawą uniwersalną do smaku, pod koniec dodać różyczki kalafiora, świeży koperek.
Całość gotować do momentu aż jarzyny będą miękkie.
Podawać z dodatkiem śmietany.