Zupa pomidorowa z ryżem

SKŁADNIKI

  • 3 litry bulionu drobiowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 mała cebulka
  • 6 łyżek ryżu
  • przecier pomidorowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek
  • śmietana

WYKONANIE

Przygotować bulion z kości drobiowych lub innych, do gotującego się wywaru dodać obrane dokładnie i wypłukane warzywa pokrojone w dowolny sposób (ja ścieram na tarce na grubych oczkach, wówczas dzieciaki chętnie zjadają zupę), dodać ryż i gotować do momentu aż ryż zmięknie. Od czasu do czasu pomieszać aby ryż nie przywarł do dna garnka, ponieważ się przypali. W czasie gotowania dodać sól, przecier pomidorowy do smaku i gotować. Na koniec dodać natkę pietruszki lub koperek.

Podawać ze śmietaną.

babeczki gniazdka

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *