Zupa ziemniaczana z brokułem

zupa ziemniaczana z brokulem1SKŁADNIKI

  • żeberka wieprzowe lub kości drobiowe
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 cebula (mała)
  • kilka różyczek brokuła
  • 4-5 ziemniaków (w zależności jak są duże)
  • kminek do smaku
  • majeranek do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • masło
  • natka pietruszki lub koperek

WYKONANIE

Żeberka dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i ugotować bulion (2 litry wody), zszumować.

Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, dokładnie wypłukać i dodać do bulionu (ja warzywa ścieram na tarce na grubych oczkach, ponieważ dzieciaki chętniej je zjadają).

Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy.

Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę.

Zupę doprawić solą, do smaku dodać majeranek, kminek i całość gotować.

W trakcie gotowania kiedy ziemniaki zaczynają robić się miękkie dodać różyczki brokuła i całość gotować jeszcze aż brokuły będą miękkie ale i chrupiące.

Zupę doprawić jeszcze sola w razie potrzeby, dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koperku.

Można podawać ze śmietaną.

zupa ziemniaczana z brokulem

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *