SKŁADNIKI
- żeberka wieprzowe lub kości drobiowe
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 1 cebula (mała)
- kilka różyczek brokuła
- 4-5 ziemniaków (w zależności jak są duże)
- kminek do smaku
- majeranek do smaku
- sól, pieprz do smaku
- masło
- natka pietruszki lub koperek
WYKONANIE
Żeberka dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i ugotować bulion (2 litry wody), zszumować.
Marchewkę, pietruszkę, selera obrać, dokładnie wypłukać i dodać do bulionu (ja warzywa ścieram na tarce na grubych oczkach, ponieważ dzieciaki chętniej je zjadają).
Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę.
Zupę doprawić solą, do smaku dodać majeranek, kminek i całość gotować.
W trakcie gotowania kiedy ziemniaki zaczynają robić się miękkie dodać różyczki brokuła i całość gotować jeszcze aż brokuły będą miękkie ale i chrupiące.
Zupę doprawić jeszcze sola w razie potrzeby, dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koperku.
Można podawać ze śmietaną.